Recept na domácí noky
Ingredience na domácí noky:
-
4 velké brambory
-
hladká mouka dle potřeby
-
1 vejce
-
sůl
Postup přípravy domácích noků:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme je trochu vychladnout a ještě za tepla oloupeme a nastrouháme nebo romačkáme. Můžeme pouřít i mlýnek na maso pokud si chceme být jistí, že v těstě nebudou žádné hrudky. Přidáme vejce, osolíme a postupně přisypáváme hladkou mouku. Vytvoříme těsto, ne moc husté, jen tak, aby se nelepilo. Z těsta uděláme válečky o průměru asi 3cm a nakrájíme na noky dlouhé 3-4cm, které uvaříme v osolené vodě. Noky můžeme vytvarovat i větší pomocí dvou polévkových lžic. Noky vaříme podle velikosti - jakmile vyplavou na povrch, tak počkáme ještě tak 2 minuty a jsou vařené. Uvařené noky necháme okapat a můžeme servírovat.
Postup vaření noků je shodný i v případě, že noky máme kupované.
Gnocchi jako příloha
Domácí gnocchi podáváme jako přílohu k nejrůznějším omáčkám, gulášům a všude tam, kde se jako příloha hodí knedlík. Gnochci můžeme servírovat také se špenátem, opečenou slaninou a cibulkou, s uzeným lososem nebo třeba i na sladko s borůvkami a tvarohem.